Foto-expositie Johan Memelink


Van 2 juni tot en met 9 september 2017 (Kopje Cultuur) is er in ons museum een expositie van foto’s van de Steenwijker amateurfotograaf Johan Memelink (1889-1972).
Gelijktijdig met deze expositie verschijnt ook het fotoboek “Oud Steenwijk en Omstreken door de lens van Johan Memelink”. Dit 288 pagina’s tellende boek bevat ruim 350 foto’s over Oud Steenwijk en omgeving en verschijnt per 2 juni en is in ons museum verkrijgbaar voor € 24,95. Het boek is samengesteld door kleinzoon Johan Brandsma en is een uitgave van de Historische Vereniging Steenwijk en Omstreken.

Johan Memelink was gymleraar aan de Rijks Hogere Burgerschool in Steenwijk en daarnaast een van de eerste amateurfotografen in Steenwijk. Hij maakte veel foto’s van straten en wijken van Steenwijk en de Kop van Overijssel in de periode 1916-1966. Veel van zijn foto’s verschenen als ansichtkaarten, uitgegeven door diverse winkeliers en uitgeverijen. Bekend zijn onder andere de foto’s van de krottenwijk “Achter de kaarke”.Honderdvijftig jaar spoorwegen in Steenwijk


In de periode oktober tot half december 2017 wordt in het museum aandacht besteed aan het feit dat het dan 150 jaar geleden is, dat Steenwijk werd aangesloten op het landelijk spoorwegnet. In een speciale expositie worden modellen van het station, het tramstation, de goederenloods van Van Gend en Loos, hotel De Kroon getoond. Naast de vele foto’s is er een keur van modellen van locomotieven, wagons, goederenwagons die in ons land hebben gereden. Bovendien is er een modelbaan. In diezelfde periode besteedt de Historische Vereniging Steenwijk e.o. in hun kwartaalbad aandacht aan deze expositie.